VAD ÄR EN KONFERENS?

Vad är en konferens?

Konferens, konferens, konferens… du har säkert hört ordet många gånger och troligtvis har du säkert varit på en och annan också.

Men vad är egentligen en konferens och finns det flera varianter?

Idag används ordet konferens nästan som ett paraplybegrepp för ett flertal olika sammankomster där människor samlas och diskuterar ett speciellt ämne. Det kan handla om mindre sammankomster i form av seminarium eller den vanliga företagskonferensen men även om större sammankomster såsom konvent eller symposium (akademiska konferenser).

I Sverige hålls det årligen flera konferenser av alla dess slag och i alla storlekar. Och om du funderar på att planera och boka en konferens kan det vara bra att veta skillnaden!

En konferens har ett syfte

För att kunna förstå skillnaderna mellan de olika konferenstyperna måste vi även förstå vad de har gemensamt. Det som alla dessa sammankomsttyper har gemensamt är att de har ett tydligt syfte, oavsett om det handlar om att diskutera ett nytt fynd inom forskningsvärlden eller om det är att diskutera hur verksamheten kan utvecklas framöver.  För att bli lyckade och gynnsamma kräver de även noga planering när det kommer till allt från dagordning till lokalval. Lokalerna kan skilja sig åt men det har alla gemensamt att de behöver vara anpassade utifrån sammankomstens storlek och syfte.

Olika typer av konferenser

Den vanligaste konferenstypen är nog den interna konferensen där en organisation eller ett företag samlas och diskuterar sin verksamhet och tar fram förslag på hur den kan vidareutvecklas. Dagordningen brukar innehålla föreläsningar, diskussionsgrupper, övningar och kanske en rolig aktivitet för team-building.

En akademisk konferens eller symposium som det heter brukar ha deltagare från flera olika organisationer och universitet. Fokus brukar ligga på ett specifikt forskningsområde och ibland är det huvudsakliga syftet att presentera ett nytt forskningsresultat utförligt. Vid en akademisk konferens är det ofta föreläsningar av olika experter inom området och seminarium för fördjupande diskussioner på dagordningen.

Den virtuella konferensen har i takt med digitaliseringen och kanske främst pandemin kommit att bli allt vanligare. Med hjälp av internet kan vi här samla experter och kunniga från hela världen utan att behöva lämna kontoret, eller ens hemmet. Den virtuella konferensen har ofta föreläsningar och intervjuer på agendan. Och om konferensen hålls i lokaler med rätt utrustning går det även att anordna interaktiva diskussioner och intervjuer med hjälp av drop-in-videokonferenser.

Vi har här gått igenom de tre vanligaste konferenstyperna. Men en konferens kommer inte i endast en form, eller tre, den kommer i lika många former som det finns organisationer.

Så för att sammanfatta…
Vad är då en konferens och hur ser du till att din konferens blir lyckad? En konferens är en samling av människor, oftast från en eller flera organisationer, som diskuterar och fördjupar sig i ett specifikt ämne. För att bli lyckad kräver konferensen noggrann planering och valet av konferenslokaler är ett av det avgörande valen under planeringen.

Ska ni planera en konferens är ni välkomna att höra av er till oss på Nova Park. Vår konferensanläggning ligger behändigt placeras nära Arlanda och hos oss finns allt som behövs för en säker och lyckad konferens! Vår erfarenhet av konferenser av alla dess slag gör att kan vi hjälpa er med mycket mer än konferensbokningen.

Besök oss på sociala medier

DU HITTAR OSS HÄR

Boka konferens Kontakta oss